Verliefd op je collega

Ook in de liefde komen mensen regelmatig bedreigende situaties tegen zoals bv wanneer je een relatie met een collega op het werk krijgt. In eerste instantie lijkt dat allemaal spannend en romantisch maar als het misloopt ontstaat er een probleem omdat je elkaar toch elke dag weer tegenkomt op het werk. Soms leidt dat dan weer tot korte periodes van weer bij elkaar komen, uiteindelijk loopt het dan toch weer mis.

Als je samenwerkt en dat is leuk en gezellig kan er makkelijk een vonk overspringen. Opeens ben je tot over je oren verliefd en het jouw gevoel wordt beantwoord. Maar ja, wat te doen als je collega de relatie beëindigt terwijl jij nog hartstikke verliefd bent? Je werk lijdt onder je liefdesverdriet en je wilt niks liever dan van die verdrietige en nare gevoelens af. Lukt je dat?

Ongeveer de helft van de werknemers in Nederland is weleens verliefd geweest op een collega en een kwart heeft ook weleens seks gehad met een collega. Het kan natuurlijk goed gaan en leiden tot een blijvende relatie. Maar even vaak gaat het fout. Dan gaat je carrière of je relatie eraan, de rest nog niet meegerekend. Vaak is het zo dat een van de twee ergens anders gaat werken, ontslag neemt of wegkwijnt op het werk.

Een voorbeeld
Mick werd verliefd op Tineke, zijn naaste collega, het werd een heftige maar kortstondige relatie, maar al gauw verloor Tineke haar belangstelling. Ze vond Mick leuk en gezellig maar als het er op aankomt kiest ze voor zichzelf en haar vrijheid.

Toch is haar houding naar Mick aardig en liefdevol maar wil ze afstand houden. Mick voelt dat aan en wordt heen en weer geslingerd tussen hoop en angst. De afwisseling in haar gedrag maakt hem boos en radeloos, hij voelt zich zeer hulpeloos in haar nabijheid.

Dat betekent dat zijn werk er onder lijdt, hij maakt fouten, is afwezig, hij heeft een slechte concentratie en alles bij elkaar is hij dus niet productief.

Andere collega’s verliezen hun geduld….ze verlangen van hem dat hij zich normaal blijft gedragen en niet als een soort zombie op het werk zit. Ze vermoeden wel iets maar het wordt niet uitgesproken.

Mick heeft een soort hopeloze liefde, dat nare, hopeloze gevoel blijft hardnekkig aanwezig, juist omdat de liefdesuitingen van de ander onvoorspelbaar zijn. M.n. het onverwachte maakt dat het beloningscentrum in onze hersenen veel krachtiger wordt bij onverwachte aanraking. De beloning werkt veel sterker bij iets onverwachts dan wanneer je een verwachting hebt.

Het is aan te raden dan Mick definitief afstand neemt van Tineke, het beste is om een besluit te nemen en dat als steun te gebruiken op de momenten dat het weer moeilijk is.

Ook kan hij besluiten ergens anders te gaan werken, zodat hij Tineke niet meer ziet en deze periode in zijn leven kan afsluiten.

Een moeilijke beslissing maar het geeft weer energie voor andere dingen in je leven en je komt los van beklemmende, soms bedreigende gevoelens.

Liefdevolle groet,
Henk van der Worp