Sterker worden?

Werk overleg

 

 Sterker worden? Van je fouten leren en accepteren.

Dat klinkt mooi, maar kan dat wel?

Hoe moeilijk is het om te leren van je fouten, om te durven erkennen wat er fout ging, wat jij fout deed? En je dan ook nog positief over jezelf te blijven denken. En te voelen!!

Robert werkt bij een groot ICT bedrijf met veel personeel. Op zijn afdeling werken mensen met dezelfde achtergrond  en is er best wat competitie. Robert vindt zichzelf een van de beste programmeurs en steekt dat niet onder stoelen of banken.

Robert bekijkt zijn collega’s ook een beetje als ‘minder waard’ dan zichzelf. Soms worden er fouten gemaakt maar hij ‘plakt’ die altijd op zijn collega’s. Hij rechtvaardigt zijn eigen gedrag vanuit zijn patroon van zelfrechtvaardiging. Dat is de neiging om ons gedrag goed te praten en ons positieve zelfbeeld niet in gevaar te brengen. Robert onderdrukt het gevoel van discrepantie tussen zijn zelfbeeld (vooringenomen) en zijn feitelijke gedrag, liever dan te erkennen dat hij iets ‘fout’ heeft gedaan.

Dit gedrag belemmert hem in het functioneren en in ’t onderhouden van zijn relaties, thuis en op ’t werk.

Advies: kijk of jijzelf ook liever de schuld bij een ander legt i.p.v. bij jezelf en daardoor geen eigen verantwoording neemt.

Durf jij ook aan de slag te gaan met je belemmeringen? Durven erkennen dat je door de mand gevallen bent en je vergist hebt? En je daardoor sterker gaan voelen?

Probeer te begrijpen hoe ’het’ werkt  en ’werk’ er dan aan. Een blik op je eigen handelen en dan durven erkennen dat dit ook bij jou voorkomt.

Inzicht leidt tot verbetering en verandering van je houding en brengt meer geluk op je werk en privé .

Succes

Hg

Henk van der Worp