Staat jouw relatie op de tocht? Overspel, wat is jouw grens?

De meest bekende overspelaffaire is die van Bill Clinton, de toenmalige president van Amerika en zijn stagiaire Monica Lewinsky. Bill ontkende eerst dat hij tijdens werkuren orale seks had gehad met Monica, later bekende hij dat het een soort ontspanning was geweest voor hem.
Monica was daadwerkelijk verliefd op Bill en toen hij haar liet vallen, stapte ze naar de krant.
Deze gebeurtenis kun je dus vanuit een verschillend oogpunt bekijken.

Hoe kijk jij naar overspel? Til je er zwaar aan of zie je het als een soort eenmalige uitglijer?
Een belangrijk kenmerk van overspel is dat de vreemdganger zijn/haar eigen gang gaat en dat er vaak verboden seks in het spel is.
Deze 2 aspecten maken overspel een gevaarlijke en ook spannende affaire. Adrenaline!

In je relatie zijn er vaak onuitgesproken verwachtingen naar elkaar toe; iedereen weet wel zo’n beetje wat wel en niet geoorloofd is.
Kijk jij naar jouw relatie en weet je dan wat jouw relatiegrenzen zijn? Welke beslissingsruimte geef je aan elkaar? Wat besluit je samen en wat niet?
We hebben het hier over z.g. gedragscodes die meestal niet worden uitgesproken. En ze veranderen in de loop van de tijd. Wel is er voor de meesten van ons grensoverschrijdend gedrag bv als er sprake is van agressie in je relatie of er is sprake van alcohol of drugsmisbruik.

Annemiek en John waren al zo’n 12 jaar een stel en de relatie begon hier en daar wat te ‘’slijten’’, de prik was een beetje van de cola. Annemiek kon erg goed praten met een collega, ze zaten vaak samen in de kantine en hadden dan veel lol. En ja, op enig moment gingen ze na het werk wat drinken en de avond eindigde met een vrijpartij. Annemiek voelde zich enerzijds schuldig naar John, anderzijds vond ze de seks met haar collega spannend.
Sms’jes met prikkelende boodschappen volgden en het kon niet uitblijven dat John daar op enig moment achter kwam. John maakte een enorme scène….dit was niet afgesproken. Een ernstige relatiecrisis volgde.

Ook in dit geval werden de intieme sms’jes en ontmoetingen van Annemiek met haar collega als overspel gezien.
De romantische liefde is, volgens veel mensen, gebaseerd op exclusiviteit: het sluit anderen daar buiten. Wat jij en je partner met elkaar hebben, dat heb je niet met een ander.
En…hoe zit dat in jouw hoofd en hart? Ik geef je hier een paar grensgevallen, trek jij je conclusie.

  • Pleeg je overspel als je gaat chatten met een ander?
  • Moet je partner weten dat je verliefd bent op de coach van de kinderen?
  • Ga je te ver als je op vakantie, een beetje aangeschoten, zoent met een goeie vriend?
  • Is het prima als je regelmatig sms contact hebt met een collega van je werk?

Kortom, is dit vreemdgaan voor jou?

Mail me je reactie en ik zal daar, anoniem, in een volgende blog verslag van doen

Henk van der Worp