Ruzie en misverstanden in je relatie. Kun jij die oplossen of lukt dat niet?
In elke ruzie, met wie dan ook, is er sprake van onbegrip en misverstanden. Ook spelen emoties een grote rol bij ruzies, we voelen ons onbegrepen, boos of zelfs angstig. Het is vaak moeilijk dat je niet aan de ander duidelijk kunt maken wat er bij jou van binnen aan de hand is. Negatieve emoties kleuren je beleving en van daaruit reageer je. Ook de onvrede die je voelt vanuit andere situaties met mensen, op je werk of in de familie b.v., ben je geneigd te projecteren op je partner. Het zou goed zijn als je zelf weet wat er bij jou speelt, zijn het huidige moeilijkheden of is er sprake van oude pijn, of beide?
Anneke heeft een moeizame relatie met haar ouders. Ze heeft zich nooit gesteund gevoeld en moest, als kind en jongere, alles alleen opknappen en keuzes maken. Haar ouders ‘zagen’ haar niet, luisterden niet naar haar problemen of zorgen. Zo heeft ze dat ervaren en als oude pijn opgeslagen. Telkens als haar partner, Emyl, van haar een keuze vraagt, wordt ze onzeker. Ze voelt zich dan onder druk gezet, soms zelfs in het nauw gedreven en ze weet niet wat goed is om te doen. Er ontstaan boosheidsgevoelens, die ze op Emyl projecteert, maar het is eigenlijk haar oude pijn. De boosheid komt vanuit vroeger, haar ouders, die haar altijd lieten worstelen met keuzes maken. In mijn gesprekken met Anneke besteden we daar aandacht aan en kan ze haar frustraties en boosheid alsnog uiten. In woord en gebaar.
Anneke beseft dat haar boosheid eigenlijk voor haar ouders is bedoeld. Ze bespreekt dit met Emyl zodat het hem ook duidelijk wordt, en brengt daardoor meer rust en duidelijkheid in haar relatie.
Ruzie kun je ook zien als signaal, er is iets wat jou of je partner dwars zit. Het gaat er om of je ruzie kunt zien als een situatie waaruit je beter tevoorschijn kunt komen. Je frustratie of behoeften uiten naar elkaar terwijl er ook emoties te zien zijn. Niks mis mee, als er maar een óplossing’ gevonden wordt, voor beiden. Dat betekent: erkenning, herkenning en acceptatie. En niet blijven zitten met je óude’ pijn.
Heb jij ook nog wat te verbeteren in je gedrag naar je partner? Hoeveel oude pijn van jouzelf heb je meegenomen in het hier en nu? Denk er over en bespreek dat met je partner. En drink er daarna een lekker drankje op, samen.
Maak het helder en doe er wat mee!
Hartelijke groet,
Henk van der Worp