Relatieproblemen? Pak jij een 2e kans?

"Dat Pieter ongelukkig was, had ik niet door. We leefden gewoon ons leven, al meer dan 25 jaar. We hadden het beiden erg druk, daardoor raasde het leven aan ons voorbij. Trouwen, kinderen, carrière, het vulde ons hele bestaan. Toen de kinderen het huis uit gingen dacht ik dat het rustig zou worden. Nee dus, snel kwamen er kleinkinderen. Ik ging minder werken, Pieter ook, maar die ging aan zijn eigen dingen werken terwijl ik de kleinkinderen op me nam.

Misschien had ik beter moeten kijken en luisteren naar Pieter. En toen kwam het moment dat hij wilde praten. Pieter had iemand anders leren kennen en ging bij mij weg. En zo gebeurde het dat ik alleen kwam te staan. Ik had alles gedaan voor mijn gezin en voor mijn werk. Ik voelde me in de steek gelaten, was heel verdrietig maar ook heel boos.

Het duurde een paar jaar voordat ik weer in mijn gewone doen was, weer een beetje lekker in mijn vel zat. Mijn kinderen gingen hun eigen weg, hielden ook contact met hun vader, dat was erg moeilijk voor mij. Voelde me verraden en in de steek gelaten door hen.

Uiteindelijk heeft therapie mij laten inzien wat ik had gedaan en nagelaten. Ik heb Pieter niet voldoende gezien en daardoor is hij uit onze relatie gegleden .Nu ik dit allemaal begrijp kan ik weer verder en misschien een tweede kans krijgen met een nieuwe relatie. Dat gevoel helpt mij een eigen leven op te bouwen."

Advies
Bij een scheiding kom je o.a. in een rouwproces terecht, je verliest veel. Niet alleen, soms huis en haard, maar ook financiële en praktische dingen.

En zeker ook oude relaties; de situatie met familie en vrienden verandert.

Tenslotte verander jij, moet leren afscheid nemen van jouw ‘’oude’ gedachten, gevoelens, en gedrag.

  • Rouwen, daar begin je mee. Neem stuk voor stuk oude bekende patronen door en stof ze af. Neem er afscheid van door dat letterlijk te zeggen en te visualiseren.
  • Daarna probeer je een plan te maken, wat wil je wel/niet gaan doen?

Met jezelf, je familie, gezin, vrienden enz.
Schrijf op wat jouw sterke punten zijn bv doorzetten, optimist, aanpakken.
Pak aan die punten, maak een nieuw plan, wanneer maak ik gebruik van die punten.
Dit laatste heet reframen, een persoonlijk profiel maken en dat gaan uitwerken.

Wel dagelijks toepassen, anders werkt het niet! Gaat je vast lukken.

Warme groet,

Henk van der Worp

.