Raak jij je partner nog aan?

Laat jij je nog (aan)raken?

En……. raak jij je partner nog aan?

 

De relatie tussen Victor en Nikki leek ogenschijnlijk goed. Ze hadden weinig ruzie en in hun gezin liep alles op rolletjes. Hun programma van werk en kinderen hadden ze keurig op elkaar afgestemd. Niks aan de hand dus. Maar Nikki voelde zich al een tijd niet gelukkig met Victor, eigenlijk dacht ze dat ze toch niets te klagen had. Zelf een baan die haar beviel, Victor wilde ooit in zijn werk  wel meer uitdaging  dan hij nu had en de kinderen waren gezond. De huisarts stelde voor maar eens met de psycholoog te gaan praten om mogelijk een oorzaak te vinden van haar ‘ongelukkige’ gevoel. Zo gezegd zo gedaan.

In een gesprek met mij gaf Nikki aan dat de relatie tussen haar en Victor meer en  meer afstandelijk was geworden. Ondanks dat ze regelmatig gesprekken hadden, voelde Nikki zich niet meer verbonden met Victor.

Zij raakten elkaar nauwelijks meer aan. Het was meer een gevoel zoals een broer en zus dat hebben.  Die ontwikkeling had ook invloed op hun seksuele behoefte en die nam bij Nikki duidelijk af, merkte zij. Soms vreeën zij wekenlang niet en ze  vonden dat ook geen gemis.

Voor iedereen is aanraking van levensbelang. De tastzin is, na je geboorte, het eerste zintuig dat je gebruikt en aanraken blijft je leven lang de  rijkste vorm van emotionele uitingen.

Het aanraken vanaf je geboorte is nodig om een positief zelfbeeld te ontwikkelen, het gevoel te krijgen dat je de moeite waard bent. Het is ook een fysieke behoefte, omdat aanraken je gevoel van welbevinden vergroot. Dus op zich erg belangrijk voor je ontwikkeling. Maar ook al ben je als kind niet voldoende aangeraakt, dan kun je  in je relatie, later,  ervaring opdoen met aanraken en aangeraakt worden. Besef eerst de feiten over het aanraken in jouw relatie. Lijkt dat op dat van Victor en Nikki, dan zou ik er meteen wat mee gaan doen.

Ga dat aanraken (opnieuw) ervaren en voel dat het contact tussen jou en je partner dieper wordt. Via de warme hand van je partner, voel je je eigen lichaamsgrenzen. Een liefdevolle aanraking reguleert ook je stress; je hartslag en bloeddruk gaan omlaag. En….. je voelt je de moeite waard en veilig. Oxytocine, het gelukshormoon,  komt vrij en verlaagt het niveau van het stresshormoon cortisol. De aanraking door je partner laat je beseffen, dat je een lichaam hebt. Je huid is  het grootste  orgaan waarmee je kunt voelen. En die bewustwording brengt je meer en dieper in contact met je partner. Probeer het nu, raak je partner aan, kijk hem of haar in de ogen en blijf met je aandacht ook bij jezelf.

Hoe voelt dat? Wat gebeurt er in je? Hoe voelt het contact nu?

Aandacht en aanraking bevorderen onze seksualiteit. Seks kan je relatie maken en breken. Nikki besprak het aanraken in hun relatie met Victor en beiden besloten bewust meer te gaan aanraken. Het werkte!

En nu jij? Hoe staat het ervoor  met het aanraken in jouw relatie? Kan het beter, start dan vandaag nog met je partner aan te raken. Uiteraard wel in samenspraak !

Succes!

Henk van der Worp