Monogaam… bestaat dat nog wel?

Carien heeft al een paar jaar een relatie met Patrick; nog steeds leuk, vertrouwd en toekomstgericht.
En toen werd ze verliefd… tot haar eigen verbazing én verwarring. Hoe kan dat nu?

Monogamie is een beetje uit, lijkt het. De wereld is groot, de verleidingen talrijk, het aanbod breed en seksualiteit is niet meer exclusief. Zo lijkt het in ieder geval.
Laten we eens naar de voor- en nadelen kijken van monogamie, de risico’s en de kansen.
Als we alleen naar ons eigen land kijken, valt het op dat er best veel monogame relaties zijn. Voor bijna 5 miljoen stellen is monogaam zijn prima. Zij voelen zich happy met één partner en willen dat ook zo houden.
Wat er uit onderzoek naar voren komt, is dat het voornamelijk singles zijn die niet monogaam zijn. Of men is gescheiden, nog geen partner gevonden of LAT. Kortom, in Nederland zijn we tamelijk monogaam.
Laten we eens beginnen met de voordelen: je hebt een vaste plek om je thuis te voelen, vaak is er sprake van samen problemen op kunnen lossen, niet veel last van keuzeproblemen, het hebben van kinderen is makkelijker. En er zijn vast nog meer voordelen.
Nu de nadelen: het geeft nogal wat onrustige situaties, vaak is het nodig wat leugens bij de hand te hebben, je vaste relatie komt onder druk te staan. Je krijgt een keuzeprobleem.

Voor alle duidelijkheid… momenteel gaan er evenveel vrouwen als mannen vreemd! En… het is goed te beseffen dat een relatie niet alleen maar uit seks bestaat. Nee, een relatie houdt veel meer in zoals: samenzijn, kinderen samen, maatjes zijn, lusten en lasten delen, familie delen enzovoort.
En dat is veel meer dan een spannende wip, hartstochtelijke verlangens en seksuele bevrediging!

Wat zijn de meest voorkomende redenen voor het loslaten van monogamie?

  • De relatie is niet meer zo spannend (prik van de cola)
  • Slechte of matige seks
  • Oplopende spanningen
  • Verschillen over essentiële dingen als geld, familie, opvoeding

En natuurlijk de nadruk die in de media gelegd wordt op het ultieme gelukkig zijn. Dus als we niet (meer) zo gelukkig zijn ga je vreemd (geeft spanning en romantiek) of ga je op zoek naar een beter passende partner.

Wat is wijs voor Carien?
Nog eens goed naar zichzelf en haar behoeften kijken. Tevens haar relatie eens nader bestuderen. Misschien tijd voor een relatie APK met daaraan vast een advies én een leuke boost sessie met de relatiespecialist.

Wil je meer informatie… mail mij.

Henk van der worp