Keuzes in relaties.

kEUZES

Wie maakt in jouw relatie de keus bij belangrijke onderwerpen?

Een jong stel worstelt met een probleem waar ze maar niet uitkomen en wat zorgt voor terugkerende ruzies. Ze hebben al 2 kinderen en het probleem gaat over de anticonceptie. De vrouw wil dat de man zich laat steriliseren, de man wil dat zijn vrouw de ingreep laat uitoefenen. Ze kissebissen en langzaam ontstaat er spanning en stress.

Uiteindelijk besluit de vrouw dan maar toe te geven en zich te laten steriliseren.

Zo gezegd, zo gedaan.

Na de sterilisatie krijgt de vrouw ernstige buikklachten, dagelijks veel pijn. Als ze belt met het ziekenhuis krijgt ze aanvankelijk te horen dat die pijn er nu eenmaal bij hoort na zo’n ingreep. Maar de pijn wordt steeds heviger en ze krijgt hoge koorts.

Uiteindelijk wordt ze toch opgenomen en daar blijkt dat er een complicatie is opgetreden bij de sterilisatie. Er is een gaatje geprikt in een darm waardoor er ontlasting in de buikholte kwam. Met als gevolg een buikvliesontsteking.

Na enkele dagen van steeds toenemende ernstige klachten, overlijdt zij op de intensive care.

De man heeft grote schuldgevoelens omdat hij weigerde zich te laten steriliseren wat bij een man een kleinere ingreep is.

Tijdens ons gesprek blijkt hij niet alleen boos op zichzelf te zijn maar ook op de chirurg. Zijn woede is zo groot dat hij het liefst de chirurg te lijf wil gaan. Er is een combinatie van schuldgevoelens, rouw en boosheid.

Een combinatie van heftige emoties die elkaar versterken en het verwerken moeilijker maken.

Naast de individuele therapie voor de man is er uiteraard ook hulp ingeschakeld voor de kinderen die hun moeder hebben verloren.

Dit is een voorbeeld van een relatief klein medisch probleem, waarbij een keuzeprobleem tussen partners, desastreuze gevolgen kan hebben, tot groot verdriet van betrokkenen.

Hoe gaan jij en je partner met keuzes om? Heb jij ook iets dergelijks meegemaakt?

Wil jij je eigen verhaal over dit onderwerp kwijt, mail het me dan.
info@relatiepsychologen-middennederland.nl

Hartelijke groet,

Henk van der Worp